måndag 13 augusti 2012

Om barnens rättigheter och människovärde

Visste ni att barnens rättigheter och människovärde inte alltid varit en självklarhet? Organisationen Rädda barnen, som Eglantyne Jebb grundade år 1919, var den första organisationen som månade om barnens välfärd. På 1920-talet skrev Jebb ner vad hon tyckte barnen hade rätt till, som att växa upp trygga och friska. Vad som triggade allting var krig runtom i världen där barnen fick lida, bland annat värvades barn till barnkrigare! Fast hon i början hade många motgångar bestämde Nationernas Förbund att rättigheterna skulle gälla alla världens barn. Men USA och Somalia följer inte dessa rättigheter för barnen! (USA för att de anser att deras lagar är tillräckliga.)

Allt detta överraskade mej en aning, egentligen vet jag inte varför? Kanske för att barnens rättigheter och människovärde alltid varit en självklarhet för mej? Värt att tänka på, eller hur?

---

Ett litet boktips, som passar så stora som små! 'Alla har rätt'. Novalie gillar boken på grund av alla spännande och färggranna bilder, mamma gillar den för sitt budskap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar