fredag 30 maj 2014

Rabarberpaj x2

Tycker man om rabarber, jordgubbar, röd- och svartvinbär m.m skall man absolut köpa kokboken Rabarperpaj och annat läckert av frukt och bär. Det senaste receptet jag anväde mig av var Kertins knäckiga rabarberpaj. Den beskrivs såhär:  En snabblagad och god rabarberpaj som alla älskar. Nygräddad är det läckert knäckig. Vill du prova? Gör såhär:

500 g rabarber (ca. 1 liter skurna)
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl smör o rapsolja (100g)
ca 1 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i bitar och lägg i pajform. Blanda rabarbern i potatismjölet. Blanda torrvarorna i en skål. Tillsätt det flytande matfettet och rör till en smulig deg. Fördela den över rabarbern. Ringla sirapen över i ett ojämnt mönster. Grädda i ca. 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg. Servera den med glass eller med lättvispad grädde.

När jag nu en gång håller på så tar vi receptet på Rabarber- märängpajen också:

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
2 msk socker

Fyllning:

500 g rabarber (ca. en liter skuren rabarber)
1 dl socker
1 tskpotatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda 10 minuter.
3. Blanda den skurna rabarbern med socker och potatismjöl och bred ut i formen.
Grädda pajen ytterligare 20 minuter.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum med socker och vaniljsocker.
Spritsa eller klicka över rabarbern. 
5. Sänk ungsvärmen till 150 grader och grädda i ca. 15 minuter. 
Servera med lite vispad grädde eller glass.

Rabarberpaj med maräng.

1 kommentar:

  1. Dom är båda goda men sku nog nästan börja med paj nr. 2 :) mmm, maräng!

    SvaraRadera